Kdoulová marmeláda

07.02.2024 21:02

Vyzkoušeli jsme nové ovocné variace a výsledek? Podařila se nám báječná marmeláda uvařená z kdoulí a hrušek. 

Suroviny:

1kg kdoulí zralých, rozkrájených, bez jadřinců

1kg oloupaných a rozkrájených hrušek, odrůda Charneuská či jiná pozdní dobře zralá

cukr třtinový nebo klasický

kůra a šťáva z bio citrónu

Ovoce lehce podlijeme vodou a pomalu za stálého míchání podusíme do měkka, až se rozvaří slupka kdoulí. Dál postupujeme podle obvyklých receptů na výrobu marmelády - přidáme pektin dle návodu a cukr (toho můžeme dát méně, zralé ovoce je velmi sladké), šťávu z poloviny citrónu a dle chuti trošku citrónové kůry a pak podle návodu na želírovacím přípravku dokončíme. Hotovou horkou marmeládu nalijeme do suchých skleniček, hodně naplníme, zavřeme novými víčky se závitem, utáhneme  a položíme dnem vzhůru, necháme cca 5min, pak můžeme otočit. Pokud je víčko po vystydnutí sklenice dobře přisáté, je vše v pořádku. Tato marmeláda má příjemné aroma po kdoulích a vynikající chuť. Hodí se na lívance a palačinky, na koláče i na chleba s máslem.

Dobrou chuť :-)