Kdoulová marmeláda
Vyzkoušeli jsme nové ovocné variace a výsledek? Podařila se nám báječná marmeláda uvařená z kdoulí a hrušek.
Suroviny:
1kg kdoulí zralých, rozkrájených, bez jadřinců
1kg oloupaných a rozkrájených hrušek, odrůda Charneuská či jiná pozdní dobře zralá
cukr třtinový nebo klasický
kůra a šťáva z bio citrónu
Ovoce lehce podlijeme vodou a pomalu za stálého míchání podusíme do měkka, až se rozvaří slupka kdoulí. Dál postupujeme podle obvyklých receptů na výrobu marmelády - přidáme pektin dle návodu a cukr (toho můžeme dát méně, zralé ovoce je velmi sladké), šťávu z poloviny citrónu a dle chuti trošku citrónové kůry a pak podle návodu na želírovacím přípravku dokončíme. Hotovou horkou marmeládu nalijeme do suchých skleniček, hodně naplníme, zavřeme novými víčky se závitem, utáhneme a položíme dnem vzhůru, necháme cca 5min, pak můžeme otočit. Pokud je víčko po vystydnutí sklenice dobře přisáté, je vše v pořádku. Tato marmeláda má příjemné aroma po kdoulích a vynikající chuť. Hodí se na lívance a palačinky, na koláče i na chleba s máslem.
Dobrou chuť :-)